Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aniam111
    Rider
    • 2009
    • 436

Najlepiej wybrać się do kilku salonów. Przejechać się "testówkami" Napewno trafisz 1,9TDI i 1,4TSI. Możliwe że i 2,0TDI bo to takie najpopularniejsze. Ja po przejechaniu się 1,4TSI i 1,9TDI w ciemno w sumie zdecydowałam się na 1,8TSI bo takiego silnika nigdzie nie było w testówkach.

Jak chcesz zaszaleć to wybierz 1,8TSI ale wtedy zapomnij o oszczędnym jeżdżeniu. Jak pisałam w mieście spali 10litrów a w korku i więcej potrafi.

Ja bym na twoim miejscu poszukala 1,9TDI sprawdzony oszczędny silnik, albo 1,6 CRDI ale to rak w ciemno. Bo jak ktoś już napisał nie wiadomo jak to będzie się sprawowało i jakie będą koszty serwisu.
    AniaM
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
    O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• vince123
      Elegance
      • 2009
      • 923

Zamieszczone przez golibroda
      A spoty są gdzie i kiedy ?
      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
      nadkole nowe LP
      kontakt PW

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Wiesz to chodzi o wiek, tak jedna pani pisała w swojej pierwszej ksiażce w Polsce o miłości... Michalina Wisłocka jej było, ale odbiegamy od tematu
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Czyli wersja tour to O1 z gazem.

Teraz, tak sądzę jak przesiądę się do dowolnej octavii to znów dostanę szoku po moim 60 KM silniku Potrzebuję wybrać kompromis cenowo - ekonomiczno - osiągowy.
          Tour to po prostu O1 - gaz jest "za darmo" tylko w Tour 1.6
          IMO musisz zrobic jazde probna i pomyslec czy jestes w stanie zaakceptowac
          ciut wyzsze koszty uzytkowania 1.4TSI w porownaniu do 1.6+LPG

Jest jeszcze opcja Tour 1.8T+lpg bedzie i tanio i dynamicznie, tylko
          buda stara

BTW radio bralbym koniecznie z Bluetoothem. Jesli ORI bedzie za drogie
          (nie wiem nie orientuje sie) to nie ori - funkcjonalnosc jest wazniejsza niz wyglad. Ewentualnie na forum mozna w miare tanio kupic Columbusa - chyba tez ma BT ponadto nawigacje i jeszcze fajnie wyglada no i ODP wyswietla odleglosci z czujnikkow parkowania.
          Ale musialbys to wszystko sprawdzic

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Tak się zapytam, bo nie doczytałem: jaką kwotę kolega chce przeznaczyć na zakup auta? To jest chyba pytanie fundamentalne przy zakupie samochodu, a nigdzie takowej informacji nie znalazłem...?
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• golibroda
              Rider
              • 2009
              • 530

Pisałem o 70k ale z alarmem i ubezpieczeniem i rabatem. Zmieszczę się ?
              Pozdrawiam
              Piotr

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No to poszłes po bandzie. Dalej nie komentuje

Komentarz

• golibroda
                  Rider
                  • 2009
                  • 530

No jak .. no może troszę przesadziłem

75400 - 5000 rabatu

No dobra wyszło powyżej 70k bez alarmu.radia,matalika, ubezpieczenia ... :P

To się nie da nic więcej stargować niż 5k za rocznik ?

A może to:
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• _tm_
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2333
                    • Superb III (3V3)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Big
                    Zamieszczone przez _tm_
                    Jeżeli samochód służy tylko do powolnego, wygodnego przemieszczania się z punktu A do B to może być 1.6.
                    Uwierz mi, do szybkiego przemieszczania ten silnik tez sie nadaje. wiem cos o tym :twisted:
                    Temat wielokrotnie poruszany i wiem, że Ty jako właściciel 1.6 będziesz bronił tego silnika do upadłego, więc nawet nie chce mi się znowu wdawać w dyskusję .

[ Dodano: Nie 06 Gru, 09 22:57 ]
                    Pisałem o 70k ale z alarmem i ubezpieczeniem i rabatem. Zmieszczę się ?
                    Za taką kwotę powinieneś spokojnie kupić 1.8 TSI w wersji Ambiente. Silnik mało oszczędny, ale dający przyjemność z jazdy.
                    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                    -------------------------------------------------------------------------
                    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                      Elegance
                      • 2009
                      • 771

Antena na dachu, radyjko wciśnięte między fotel pasażera a tunel środkowy kabl antenowy puszczony progiem. 15 minut roboty i wszystko działa jak ta lala

Dla mnie osobiście 1.4 tsi i 1.9 tdi to minimum. Octavia jest duża. Stawia spory opór, poza tym wyprzedzanie autem powyżej 100 km/h bez turbiny jest ciężkie. Miałem Passata 1.8 125 KM i wiem co mówie. Auto nie mialo klimy i turbo i ważyło w papierach 1320 kg. czyli tyle co teraz mój RS w dieslu. W mieście palił mi 11 litrów, a na trasie trzeba było mieszać biegami i ciągnąć obroty do 6 tysi żeby wyprzedzić szybko i bezpiecznie. Teraz w RS gdzie mam 170 KM jak mam 11 litrów w mieście to rzadko kiedy wbijam 4 bieg, a przy szybkiej jeździe na autostradzie ze średnią 140 km/h (trasa 800km pokonana w 6 godzin.15 minut) spalanie jest na poziomie 8,4 litra.

Dlatego polecam diesla!! Jak trzeba pali malutko, ale jak trzeba kogoś pokarać na światłach lub dodać gazu, żeby jeszcze jeden samochód wyprzedzić lub schować się, wcisnąć się pod swiatła - żadnych problemów.

Jak jeszcze jeden kolega wspomniał co do 1.9 mechanicy wiedzą co robić, a i części jest od groma!!

Komentarz

• voltar
                        L&K
                        • 2009
                        • 1107
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

golibroda : Przylacze sie do rad ... po tym co napisales tzn przebiegi i kwota ktora jestes w stanie wydac to kup diesla 1.6 lub 1.9 oraz najbogatsze wyposazenie na ktore ta kwota wystarczy. Krotko mowiac nie sluchaj ze Ambiente wystarczy tylko szukaj gdzie najtaniej kupisz jak najbardziej wypasiona furke
                        Jezeli natomiast nie chcesz zwydawac tych 70 tys . to moja rada jest podobna 1.6 lub 1.9 TDI ale wersja min. to Ambiente.
                        No i oczywiscie idz do salonu i sie przejedz tymi dieslami ( i nie wsiadaj w zadnym wypadku do 1.8 TSI ... )

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• megon
                          Rider
                          • 2009
                          • 303

Jeśli chodzi o wyposażenie dodatkowe to może warto pomyśleć o ksenonach. Do tej pory miałem slabe światła - w Octavi mam ksenony i powiem że naprawdę dużo dają.

Jeśli chodzi o silnik przy dużych przebiegach ponad 15 tys. rocznie to diesel.

Ja bym poczekał do stycznia z dwóch powodów:
                          1. Sprawdził po jakiej cenie będzie olej napędowy
                          2. Octavia ma mieć w zwykłej wersji silnik z CR - Comon Rail - to nowoczesny układ wtłaczania oleju, obecne modele poza 1.6 i wersji RS mają pompo wtryski.

Jedyny plus pompowtr. to, że są sprawdzone i wielu tutaj osób chwali - ja w swoim Polo też mam pompy a auto ma 10 lat. Więc już wiekowa konstrukcja.

Teraz mam benzynę 1.8 TSI. Frajda z jazdy fajna i ten zapas mocy

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                            Elegance
                            • 2009
                            • 771

Na stronie Lellka znalazłem takie autko:
                            SAMOCHÓD DEMO
                            Lakier metalizowany, klimatyzacja Climatic, reflektory ksenonowe, czujnik deszczu, relingi dachowe srebrne, przyciemniane tylne szyby -SunSet, autoalarm, RadioCD Stream,
                            SKODA OCTAVIA II COMBI AMBIENTE
                            Silnik 2.0 TDI 140 KM
                            z roku 2008
                            przejechane 29 tys.
                            Cena 74 tys. zł
                            Katalogowo podają 94 tys. zł

Nie wiem co koledzy myślą, ale dla mnie cena trochę za duża

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

Przypominam, że liczą się najniższe koszty przejazdu 100km na drugim miejscu radocha. Choć poszalałbym tymi 160 koniami - to 100 więcej niż mam teraz
                              To spełnić może 1.9 tdi lub benzynowiec zagazowany. A ile taka instalacja gazowa do ovtavii kosztuje ?

@megon - poczekać można tylko nie wiem jak długo te wyprzedaże będą - no i wybór
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• Marx
                                Elegance
                                • 2009
                                • 865

w tym roku te wyprzedaze to takie srednie sa. W zeszlym byly lepsze, bo byla zmiana modelu.
                                Jesli najtaniej, to cos na co wlasnie czekam - O1 Tour z gazem. Najtansza nówke, wersja z klimatyzacja i gazem mozna wyrwac juz za 42 tys zl. Ja zamowilem troche bogatsza wersje, no i teraz jestes raczej uzalezniony od tego, co dealer ma na placu. Z tego co widzialem to te ceny wyprzedazowe sa moze atrakcyjne dla ludzi z ulicy, ale dealerzy z forum sa w stanie dac rownie dobre ceny na auta zamawiane. Tylko ze na zamawianie to juz raczej za pozno...
                                Jedna uwaga - jesli nie zalezy ci na oryginalnym wygladzie, to radio warto kupic nieoryginalne. Podobnie jest z alarmem. A za 70 tys to mozna fajna Honde kupic...

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 771

za 70 tysi mozna kupic fajnego leona i golfa VI jesli mówimy o grupie Audi-VW. Ja nie lubie wysoko obrotowych silników jakie daje civic 1.8 140KM spalanie tez nie nalezy do małych.

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

Może byc tak że wyprzedaże rocznika będa lepsze w styczniu i lutym niż w grudniu ;-)
                                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• krzysiek1974
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 323

Witam golibrodo

Ja też śmigam :wink: obecnie astrą F (classic) z silnikiem 1,4 8V 60KM. I też mi się zachciało octavii. Zamówiłem O2 FL 1,4 16V 80KM (33% więcej niż w astrze :diabelski_usmiech ) w wersji MINT (czyli podstawa + klima) i do tego zamówiłem kurtyny (bo ma być bezpiecznie), halogeny (j.w.) i jeszcze chciałem składany kluczk, później z tego zrezygnowałem (alarm też ma pilota), ale w końcu został w specyfikacji auta i się wyprodukował.

Ale chyba ten 1,4 średnio się pod gaz nadaje, a ponadto zaraz tu na mnie zaczną krzyczeć forumowicze śmigający różnymi TSI czy TDI o mocy 2* większej niż wybany przeze mnie samochód 8) Zamówiona octa ma jednak tą zaletę, że jest b.tania, tańsza chyba niż fabia kombi z podobnym wyposażeniem i tym samym silnikiem.

Skodę mam niedługo odbierać, ale okazało się, że ma jakąś szkodę transportową - to jednak temat poruszany w innym wątku.

Komentarz

• voltar
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1107
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ale chyba ten 1,4 średnio się pod gaz nadaje, a ponadto zaraz tu na mnie zaczną krzyczeć forumowicze śmigający różnymi TSI czy TDI o mocy 2* większej niż wybany przeze mnie samochód 8) Zamówiona octa ma jednak tą zaletę, że jest b.tania, tańsza chyba niż fabia kombi z podobnym wyposażeniem i tym samym silnikiem.

No chlopie po prostu masakra Tylko nie jezdzij lewym pasem bo znowu zaczna mowic ze kapelusze z kura na masce
                                        A tak powaznie to ciekawe jak to 1,4 jezdzi ... rozmawialem kiedys z dealerem i mowil ze od poczatku prod. O2 nigdy nie sprzedali w salonie tej wersji silnikowej . Raz mieli klienta ktory zamowil ale sie wycofal ... i zmienil na wer. 1.6 ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• krzysiek1974
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 323

voltar - szczerze to nie wiem, jak się jeździ octavią z tym silnikiem. Jest ze 100kg cięższa od fabii, więc będzie się jeździło jak z fabią, +1 osoba w fabii oczywiście (octavia+kierowca=fabia+kierowca+pasażer). Cennikowo do 1,6 dopłaca się 5kzł, to dużo jak na auto kosztujące 50kzł, a jak ktoś ostatnio napisał: 1,4 - dychawiczny, 1,6 -dychawiczny ale mniej :wink:

Na pewno najlepiej kupować TSI lub TDI - co komu bardziej pasuje. Problem gdy się nie ma kasy by te kilkanaście kzł dołożyć, zresztą za samą dopłatę do silnika (no może za wyj. 1,4 TSI) można całkiem dobre używane (nieduże) autko kupić.

Komentarz

• t271828
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 928

To spełnić może 1.9 tdi lub benzynowiec zagazowany. A ile taka instalacja gazowa do ovtavii kosztuje ?
                                            Cennikowo 4300 - ale mozna stargowac gdzies tak do 3500.

Komentarz

• golibroda
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 530

No tak, im dalej w las tym więcej drzew .... robi się problem ... wiem coraz więcej ale jednak coraz mniej
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• dudek_t
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1421

golibroda, tak naprawdę to wybór jest bardzo prosty. Odpuść sobie 1.4 i 1.8TSI. Odrzuciłbym też 1.4TSI (ze względu że liczy się dla Ciebie koszt paliwa - też codziennie dojeżdzam 50km w jedną stronę do roboty). Na placu boju zostaje 1.6 (koniecznie z LPG) lub 1.9TDI (1.6TDI jest jeszcze na prawdę nie sprawdzony a znając solidność pożal się Boże ASO...). Ponieważ masz do wydania około 70000zł to wybór jest oczywisty - 1.9 TDI w jak najlepszej opcji wyposażeniowej. Mniej kłopotów niż z 1.6 LPG, większy zasięg na baku, brak regulacji itp. Jeśli zaś chodzi o wyposażenie... ta kwota z całą pewnością wystarczy Ci na wesje Ambiente i pewnie już z ubezpieczeniem, alarmem itp. Jeśli tysiąc czy dwa nie robią różnicy to pewnie uda się kupić wersje Elegance która sprawi Ci jeszcze więcej przyjemności.
                                                REASUMUJĄC:
                                                Octavia II FL, 1.9 TDI Ambiente lub Elegance - to modele dla Ciebie

Komentarz

• golibroda
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 530

No to wracamy do źródła 1.9 TDI. Chyba, że coś przemawia za innym rozwiązaniem.

A może jednak wersje O1 tour (benzyna z gazem) - za 50k mozna mieć tez fajny wozik. Co przemawia za tym. żeby to była O2 albo O2 FL.

Konkretnie w czym (oprócz wyglądu - bo to kwestia umowana) O2 jest lepsza/gorsza od O1 ?
                                                  Parametry, konstrukcja, utrata wartości, atrakcyjniejszy wygląd dla tych co sie "chcą przejechać" cudzym samochodem ?

Rozważmy też więc O1 v.s. O2 plizzzzzz
                                                  Pozdrawiam
                                                  Piotr

Komentarz

• aldam
                                                    L&K
                                                    • 2006
                                                    • 1036

jeżeli masz ograniczone fundusze a chcesz kupić dobre autko to proponuje się zastanowić na tym

Ja wybrałem właśnie taką opcję. Samochód z przebiegiem 42kkm i pachnie jeszcze nowością. Więc to dobra alternatywa dla nówki.

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 09:40 ]
                                                    Co przemawia za tym. żeby to była O2 albo O2 FL.
                                                    o2 przed fl nowej juz chyba nie kupisz.
                                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...